Site refacut

Ne-am propus sa actualizam site-ul firmei care e invechit. O sa implementam o solutie imediata si care nu necesita resurse.


Vacanta

Vine vacanta, toata lumea pleaca in vacanta. Vacanta e un concept modern, inventat de corporatii pentru a crea iluzia unei relaxari totale, angajatii cred ca si-au reincarcat bateriile si pot sa revina cu forte proaspete la munca. Dar din pacate nu e chiar asa. Forta lor de munca e din ce in ce mai mica de-a lungul timpului. Vacanta este o scuza a marilor corporatii de a nu se adapta la zilele de azi si la incapacitatea de optimizare a costurilor. Ce-ar fi sa oferi angajatilor libertate deplina de realizare a taskurilor, acolo unde e posibil. Daca oferi asta reduci costurile si angajatul se simte ca in concediu. Cum faci asta? printr-un management strict al taskurilor, stabilirea lor, executia si consecintele incalcarii regulelor trebuie sa se resfranga imediat asupra renumeratiei angajatului. Sistemul este extrem de asemanator unui joc RPG. De fapt asta e viitorul si probabil foarte multe corporatii vor opta pentru un sistem bazat pe quest-uri (task-uri), iar angajatii vor trebui sa le execute pentru a obtine bani. Problema care mai trebuie rezolvata este cine face taskurile si cum se inregistreaza in sistem. Complexitatea acestei probleme depaseste orice solutie software de pe piata. Celelalte probleme gen: conexiune, prezenta fizica, etc sunt rezolvabile.


Munca eficienta

Am pus un filmuletz pe unul din site-urile proiectelor noastre curente. Vezi aici.


Transferuri electronice de date

Am terminat un modul extrem de important pentru generatorul nostru de aplicatii web. Acest modul ne permite sa setam logici de tranfer automat de date intre diferite servere/instante ale applicatii care sa ne permita creerea de ierarhii logice intre servere. Limitele sunt impuse doar de logica bussiness-ului pentru care sunt create. Deasemeni acest modul ne permita sa oferim si aplicatii offline (pentru linux/mac/windows) create pe acelasi cod ca si aplicatia online, incapsulate in xulrunner si ruland pe apache/php/mysql care vin odata cu aplicatia offline oferind o interfata transparenta utilizatorilor. Synchronizarea clientilor offline se face doar cand exista internet.


Acest modul a fost creat pentru asiguram.ro pentru a permite brokerilor/societatile de asigurari sa ofere partenerilor lor (altii decat cei directi) o solutie informatica pentru gestiune si tranfer electronic usor de folosit, in ideea reducerii costurilor si a cresterii eficientei in exploatare.


Un alt mod de a valorifica acest modul este sa oferim gratis o aplicatie offline pentru aifacturi.ro pentru a  creste procentul de 99% de disponibilitate online la 100%, fiecare utilizator sa poate uploada/descarca facturile catre online/offline fara probleme. Ramane sa investigam aceasta varianta.Idei simple care cresc


Acum 10 ani am avut o idee simpla: sa creeam o unealta pentru generat aplicatii bussiness pentru php/sql/web2.0. Am reusit folosind generatoare de cod care primeau ca intrari specificatiile de la clienti (convertite intr-un limbaj specific) si ca output iesea aplicatia gata construita de bagat in productie. Am realizat unealta, toate erau ok. Problema a fost ca nu te credea nimeni cand le ziceai ca ai un generator de aplicatii care face minuni.


Schimbarea de optica a venit simplu din nevoie si am decis sa folosim noi acea unealta minunata sa facem noi ce ar trebui sa faca altii pe baza ei. Ne-am apucat si am generat in 2 saptamani aifacturi.ro, airezervare.ro, pe care le-am oferit gratis in ideea de a testa in conditii realea aceste produse generate automat. Rezultate sunt inca functionale si azi fara nici o problema de securitate sau alte defectiuni tehnice.


Apoi am decis sa facem ceva sa vindem. Am create o aplicatie pentru brokerii de asigurare, am gasit 1-2 clienti la inceput, am mulat specificatiile in conditii reale si am oferit o solutie optima pentru aceasta afacere. Acum produsul este folosit de 20 de clienti si administreaza lunar in jur de 5 mil de RON si acopera 99% din activitatea de brokeraj. Serviciul oferit este pe baza de abonament lunar si acest abonament ne permita sa imbunatatim permanent atat unealta cat si produsele finale.


Partea frumoasa e ca unealta (generatorul de aplicatii) scoate si site-uri si orice e nevoie pentru un bussiness pe internet.


Pe langa aceste proiecte ne-am pus la teste si alt tip de afacere. Asko international dealer honda a apelat la noi pentru a le crea o aplicatie care sa preia toate activitatea interna. Istoria a fost similara, in 2 saptamani prima versiune, si apoi intr-o luna a intrat in productie.


De fapt acum avem aceeasi problema ca la inceput. Daca te duci la un client si ii zici aceste lucruri, nu are cum sa te creada. Este imposibil sa crezi ceva pe care l-ai considerat toata viata imposibil, sa pleci de la specificatii si sa ajung  la proiectul final fara pasi intermediari. Partea socanta este este ca toate aceste proiecte sunt create/mentinute/actualizate de un singur programator (creatorul uneltei).


Beneficiile unui generator de cod, pe care noi le consideram esentiale pentru un soft pe termen lung:


- codul sa fie reutilizabil instant la alte proiecte (reinventarea rotii e inutila, codul existent se duplica automat per proiect)


- codul sa fie usor de modificat in functie de nevoile priectului (un bug intr-o aplicatie se rezolva automat in toate proiectele, prin regenerare)


- folosirea produse open source (ele vor exista pe termen lung)


- generatorul de cod trebuie sa stie sa genereze orice limbaj si sa permita combinarea modulelor in orice forma posibila.


Ideile simple sunt cel mai greu de realizat din motiv ca sunt simple si nu iti ofera nici o alta alternativa. Aici ideea a fost sa cream un generator de aplicatii care sa primeasca de la client specificatii si apoi sa genereze aplicatia automat. O alta metoda de a realiza soft, mult mai rapida si mai buna. Simplu nu?Solutii de programator invatamantul

Ce problema are invatamantul romanesc? Niciuna... glumeam. Pregateste tinerii pentru viata, ii invata sa adune, sa citeasca, le deschide perspective in viata. Asta e idealul. Nu cred ca se intampla nici macar 10%. Toti invata la scoala vietii. Ce nu merge? E simplu: daca te uiti ce face o persoana la serviciu o sa vezi ca este mult mai simplu decat orice examen de bac sau facultate. Deci scoala e utila doar pana te angajezi, dupa aia faci altceva. Tigara, cafea, pauze lungi si dese, etc.Oare de ce invatamantul nu ne invata sa muncim, si nu ne pregateste pentru viata de corporatie? Cred ca aici e mare problema, scoala invata tinerii complet altceva, in loc sa-i antreneze pentru viitor, ii antreneaza pentru trecut.
Solutia: scoala ca un job, ai proiecte, le faci si ai luat o nota in 0-10. Fara teze, fara bac. Cine vrea sa devina mare matematician poate s-o faca la fel de bine muncind la proiecte personale complexe. Ce sens are sa memorezi unde e Polul Nord cand orice invormatie este la un deget distanta in buzunar. Nu mai bine te-ai gandi la altceva util oamenilor decat sa memorezi informatii inutile?


Probleme si solutii de programator

Unele meserii pot rezolva problemele altor meserii destul de lejer. Daca intrebi un sahist care este problema fotbalului romanesc probabil iti va spune ca nu il intereaza. Daca intrebi un programator care e problema fotbalului romanesc iti va raspunde simplu: baza. Ce inseamna baza: fotbalul se joaca pe un teren, cu 2 porti si o minge, daca nu ai teren, 2 porti si o minge nu poti juca jotbal, corect. Pentru a juca fotbal ai nevoie de alti coehipieri si probabil adversar. corect. Un fotbalist se antreneaza 4 ore pe zi timp de minim 10 ani pentru a ajunge in liga 3.. asta inseamna ca daca vrei sa ajungi fotbalist ai nevoie de multe ore de joc. Copii din ziua de azi trebuie sa bata mingea zilnic pe un teren. Oops. Ce terenuri sunt libere langa casa lui? niciunul: terenul scolii s-a inchis are nocturna dar si lacat, strada nu mai poate fi folosita pentru ca e plina de masini si soferi nervosi, parcul e departe, etc. Cati copii antreneaza Romania la fotbal gratuit in acest moment… cel putin 1000.. probabilistic inseamna 1 posibil jucator de liga 3 gratis peste 10 ani. Scolile de fotbal gratuite sunt rare si la fel probabilistic nu au cum sa aiba o baza de selectie mare, deci mai ies si de acolo 1-2 jucator de liga 2. Solutie: terenuri publice liber accesibilite copiilor, altfel copii nostri vor juca fotbal doar pe mobil sau pe smart tv.


Horoscop, magie si stiinta


Pare un titlu pompos, dar facem un mic experiment de SEO, puteti sa scuzati titlul.


Intotdeauna retetele de realizare de proiecte au la baza unele ingredinte care se combina intr-un echilibru perfect. Daca unul din ingrediente este intr-o cantitatea mai mare reteta nu duce nicaieri. Proiectele IT indiferent de dimensiunea lor si de cine le realizeaza trebuie sa respecte si sa combine elemente diferite.


Horoscop: arta de a spune ce se vrea auzit, se aplica in IT prin crearea unei interfete pentru destinatarii proiectului, cei care vor folosi aplicatia, daca ei nu o inteleg si nu e usor de invatat, proiectul IT e un semiesec.


Magie: arta de a insela simturile, se traduce prin folosirea unui secret in realizarea proiectului IT. Secret care permite realizarea proiectul in cel mai scurt timp cu cel mai putine resurse. Oricine poate creea orice daca are suficiente resurse si timp.


Stiinta: arta de a invata din experienta, permite folosirea si imbinarea proiectelor vechi care au fost testate si optimizate din toate punctele de vedere de-a lungului timpul.


Daca luati orice proiect doriti si il studiati dupa cele trei reguli o sa realizati ca imbinarea lor este aproape perfecta la proiectele reusite.Documente inteligente


De multe ori ne-am intrebat de ce sistemele informatice (chiar si cele create de noi la cerere) au nevoie de atatea clickuri pentru a creea documente necesare desfasurarii activitatii. De ce aceste documente nu se creaza singure si doar sa fie usor de vizualizat cand e nevoie de ele.


Documentele inteligente ar ajuta pentru a reduce cheltuielile cu personalul (sau redirectionarea lui catre alte activitati productive) prin abilitatea de a se manageriza singure. Ele cauta informatia de care au nevoie in sistemul pe care il inteleg, si se creaza/updateaza singure. Odata create in versiunea finala ar decide sa se puna singure pe mail sau sa trimita notificari ca sunt gata la destinatari.


Conceptul nu e revolutionar si cred ca s-ar putea sa existe. Urmatorul serviciu web pe care o sa-l lansam va fi cu documente inteligente.Am updatat tehnologia

Nevoia generata de softul oferit brokerilor in domeniul asigurarilor ne-a pus sa updatam un pic modul de lucru cu documentele printate si in special abilitati noi la PDF-uri. Acum o sa punem un update si pe aifacturi.ro pentru a face urmatoarele functionalitati: posilitatea de adaugat stampila si semnatura, rotirea cu foarte putine grade pentru a creea efectul de foaie scanata, adaugarea unui fundal de tip fax pentru a crea falsa impresie ca foaie a fost trimisa prin fax. Sunt inca clientii care nu accepta factura electronica care este perfect legal.Software ca serviciu


AI Software isi va diversifica portofoliu de servicii software pe baza de abonament. Acum ofera asiguram.ro pentru brokerii din domeniul asigurarilor, aifacturi.ro pentru toate firmele din europa (gratis), airezervare.ro pentru rezervari online (gratis).


Toate proiectele au la baza o unica tehnologie bazata pe mysql/php/ajax/html care se imbunatateste continuu. Realizarea unui astfel de proiect se face cu minim de efort. De exemplu prima versiune de aifacturi.ro a fost realizata de 1 persoana intr-o saptamana, airezervare.ro a fost create in 2 saptamani si recreat intr-o saptamana, asiguram.ro a necesitat o investitie mai mare pentru ca sa lucrat cu primul client, rezultatul de acum e optimizat pentru ergonomie si usurinta de folosire.


Intern tehnologia arata asa: un generator primeste specificatiile de proiect convertite din cerintele clientului, se da un click si rezulta proiectul in forma bruta, acesta se muleaza pe designul final. Se slefuiesc partile in excess si se prezinta clientului. Clientul aproba prima versiune si apoi totul se rezuma la mici detalii. Totul e bug free si updatabil. Toate componentele create se pot recombina si reface conform altor specificatii.


Ciclul de productie este simplu 1-2 saptamani prima versiune, maxim 1 luna intrarea in productie.

AI SOFTWARE


Adrese utile:
Se incarca ... asteptati